کارو استخدام

ساخت رزومه:‌ چگونه یک رزومه استاندارد بسازیم؟

انواع رزومه

امروزه استخدام در شرکت ها و موسسات مختلف یکی از راه های مهم و اصلی دست یابی به شغل مناسب و مورد نظر ما است و مسیر ورود به این شرکت ها، موسسات و ادارات، امور اداری مربوط به خود را دارد. بخش مهمی از این مسیر، ارسال رزومه و ارائه سابقه فردی به اداره و شرکت مد نظر است. شکل و شمایل این رزومه بسیار مهم است و باید به شکلی استاندارد و حرفه ای نوشته شود. در متن پیش رو بنا است تا نحوه ی ساخت رزومه استاندارد را برای شما شرح و تفصیل دهیم.

ابتدا بگوییم رزومه چیست؟

رزومه سندی است که در طی آن دستاورد ها و مدارک معتبر شما در زمینه های معمولا شغلی و تحصیلی ارائه می شود. شما با این سند می توانید برای خود بازاریابی کنید و شخصیت شغلی خود را ارائه کنید. از همین اول باید بدانیم رزومه دارای یک قالب مطلق و تغییرناپذیر نیست بلکه می تواند بسته به هدف شما متغیر و متنوع شود. رزومه انواع مختلفی دارد و با توجه به هدف خود می توانید از انواع مختلف رزومه استفاده کنید، مثلا رزومه کاری، تحصیلی، کارآموزی و یا آنلاین.

ساخت رزومه
نحوه تهیه رزومه استاندارد

انواع رزومه 

از طرف دیگر رزومه اشکال مختلفی نیز دارد. اولین آن، رزومه به ترتیب زمانی است. در طی این نوع رزومه شما سوابق کاری و تحصیلی خود را به ترتیب زمان می نویسید و به اهمیت و برجستگی هر مورد توجه چندانی نخواهید داشت.

در نوع دوم رزومه یعنی رزومه عملکردی شما با توجه به یک موقعیت شغلی خاص، از بین فعالیت ها و مدارک خود موارد مهم و مرتبط را انتخاب میکنید و در اولویت معرفی قرار می دهید.

و نوع سوم دسته ترکیبی است. همان طور که مشخص است این نوع رزومه ترکیبی از دسته اول و دوم است و در آن هم به مهارت ها و مدارک مهم و مرتبط توجه می شود و هم سیر تاریخی تاریخچه فرد در نظر گرفته می شود.

و اما دسته آخر رزومه هدفمند، این نوع رزومه می تواند دارای هر کدام از ویژگی های سه دسته قبلی را باشد

اما نکته ای که آن را متمایز می کند این است که در این رزومه برای مقصد مشخصی هدف گذاری شده است و فرد با تاکید بر مواردی قصد رسیدن به هدفی مشخصی را دارد.

انواع رزومه
انواع رزومه های استاندارد

نحوه نگارش مشخصات و سوابق حرفه ای شخص

و اما درباره نوشتن خود رزومه، نکته اول آن است که مقدار این متن نباید نهایتا از دو صفحه برگه آچار تجاوز کند و شما باید به ویژگی ها و فعالیت های خود به شکلی مختصر و مفید اشاره کنید. اگر مطلب از این مقدار بیشتر شود، متن از رزومه به cv تبدیل می شود که در این جا هدف و مبحث ما نیست.

و خب آن چه مسلم است تایپ مرتب و صحیح رزومه بر اساس قواعد نگارشی اصلی بسیار مهم و ابتدایی است و شما به عنوان اولین گام باید با قواعد نگارشی و تایپ آشنا باشید یا حداقل این نگارش را به دست کسی که ماهر است بسپارید. همچنین از فونت شکیل و دیزاین شیک و رسمی غافل نشوید و سعی کنید رزومه خود را هر چه بیشتر حرفه ای و کامل نشان دهید.

پیشنهاد می شود همه رزومه را در یک صفحه جمع بندی کنید و نهایتا فایل تایپ شده خود را به شکل پی دی اف ذخیره کنید تا به مشکلی در آینده بر نخورد.

نگارش رزومه استاندارد
نحوه نگارش رزومه

بخش اول رزومه استاندارد

در سر برگ رزومه اطلاعات و مشخصات شرکت را به شکلی کامل و شکیل ارائه دهید و ایضا در هر رزومه یک سری اطلاعات اولیه و فردی لازم به ارائه است. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، آدرس و نشانی، تاریخ تولد و شماره تماس هم تلفن ثابت و هم تلفن همراه است. الصاق عکس به متن امروزه امری اختیاری است.

اما بهتر است جهت تکمیل پرونده عکسی پرسنلی از شما به متن شما الصاق شده باشد. در این قسمت دقت لازم را به خرج دهید تا اطلاعات را کامل و صحیح وارد کنید تا در آینده دچار مشکل نشوید.

نمونه ای از سربرگ رزومه
نمونه ای از سربرگ رزومه

در بخش بعدی رزومه شما باید به شکلی کوتاه هدف خود از ارائه این رزومه و سابقه کار را به موسسه و اداره مورد نظر خود شرح دهید. سعی در استفاده از جملاتی بکنید که در عین کوتاهی شفافیت و وضوح بالایی داشته باشد و منظور شما را به بهترین شکل برساند.

این قسمت می تواند نقش پررنگی در متقاعد ساختن کار فرمایان ایفا کند. خصوصا اگر تازه کار باشید و سابقه کار و فعالیت کم تری نسبت به رقیبان خود داشته باشید. شما می توانید از این بخش بیشترین استفاده را برای به دست آوردن شغل مد نظر خود ببرید. توصیه ما این است که با تحقیق راجع به جملات موجز و تاثیرگذار سعی کنید متن مقبولی در این قسمت بنویسید.

بخش دوم رزومه : تحصیلات دانشگاهی

بخش بعدی را به تحصیلات دانشگاهی خود و ایضا مدارکی که اخذ کرده اید اختصاص دهید. مثلا اگر از موسسه ای معتبر مدرک زبان دارید یا دوره های معتبر نویسندگی را شرکت کرده اید می توانید آن ها را در رزومه خود قید کنید به این شرط که ارتباط لازم را با شغل مد نظر که برای به دست آن رزومه می نویسید داشته باشد.

مثلا اگر مدرک زبان هندی دارید و شرکت مد نظر شما مطلقا ارتباطی با هند و هندی جماعت ندارد، ذکر آن مدرک صرفا یک امر خنده دار است. و چه بسا ممکن است باعث نارضایتی کار فرما نیز بشود. مدرک دانشگاهی خود را نیز حتی الامکان به شکل واضح و دقیق بیان کنید. مثلا اگر در دانشگاه معتبری درس خوانده اید، حتما آن را گوش زد کنید.

مهم ترین بخش رزومه کاری 

بعد از این مطلب است که به لب کلام می رسیم و در میانه متن از سابقه شغلی خود بگویید. در این بخش از اماکنی در آن کار کرده اید یا حتی دوره های کار آموزی ای که گذرانده اید، سخن بگویید و نام شرکت ها و همین طور شغل خود را در آن اداره یا موسسه قید کنید. اما دقت داشته باشید قرار نیست شما هر آن چه که بر شما گذشته را عنوان کنید و مثلا دلیل خروج از کار قبلی تان را به تفصیل برای کار فرمای جدید عنوان کنید.

سعی کنید به شکل موجز و مختصر شرح ما وقع را عنوان کنید. همچنین سعی کنید آخرین حیطه فعالیت خود را در اولین بخش متن جا دهید. همین طور موارد مختلف را شماره گذاری و بخش بندی کنید تا دیدن و تشخیص موارد از یکدیگر برای خواننده راحت تر باشد. سعی کنید در عنوان کردن حرف های خود صادق و ساده رفتار کنید و از عبارات کلیشه ای پرهیز کنید. این عبارات هر چقدر هم که خوب و زیبا باشند بر اثر استفاده، تاثیر خود را از دست داده اند.

مهارت های مهم در یک رزومه استاندارد

بعد از قید کردن سابقه کاری خود، از مهارت ها و توانایی های خود سخن بگویید. در این بخش موارد کلیدی و مهم که بسیار به شما کمک خواهد کرد عبارت است از:

-تسلط به یک زبان غیر از فارسی

ـتسلط به استفاده از رایانه (نحوه تایپ، استفاده از ورد، اکسل و…)

ـمهارت در استفاده از اینترنت (اعم از نحوه ایمیل زدن، استفاده از فضای مجازی نو مانند اینستاگرام و تلگرام و…)

این مهارت ها می توانند برگه برنده شما باشند به شرطی که به آن ها کاملا مسلط باشید و نسبت به دیگر رقیبان خود دارای برتری باشید. بعد از این موارد دیگر مهارت های مرتبط خود را نیز عنوان کنید. در این بخش نیز سعی کنید مهم ترین و قابل توجه ترین مورد ها را در متن بیاورید و بیش از حد کلمه پردازی نکنید.

پس از همه این ها نیز می توانید کمی از علایق خود حرف بزنید. کمی از روحیه خود بگویید تا کار فرما بر آن اساس تشخیص دهد که آیا شما مناسب انجام شغل مورد نظر او هستید یا نه. بنا بر این تلاش کنید سرگرمی ها و علایق و سلایقی که مرتبط با کار و پست شما در آینده خواهد بود را عنوان کنید و نیازی نیست که از زندگی شخصی و خصوصی خود سخن به میان آورید.

همچنین اگر ایده ی خلاقانه و سازنده ای دارید در این بخش می توانید به شکل سربسته عنوان کنید تا هم کارآمدی خود را نشان دهید و هم کار فرما را کنجکاو کنید تا بیشتر بخواهد درباره شما و ایده تان بداند. این ترفند را در مصاحبه نیز به زیبا ترین شکل می توانیدبه کار ببندید. نهایتا در یک جمع بندی برای موسسه مد نظر آرزوی موفقیت کنید و انتخاب را به آن ها بسپارید.

نمونه ای از یک رزومه برتر
رزومه برتر

 

نکاتی دیگر در باب شرح سوابق

اگر هنوز مطمئن نیستید از چه قالب و ساختاری استفاده کنید می توانید از قالب های مختلف و متنوع داخل اینترنت استفاده کنید، یا حداقل از آن ها ایده بگیرید و سعی کنید نکات گفته شده را در آن ها رعایت کنید.  ایضا می توانید متن رزومه خود را به زبان انگلیسی نیز تالیف کنید. به شرطی که قصد مهاجرت داشته باشید و یا فکر همکاری با شرکتی بین المللی را در بپرورانید. در یک جمع بندی می توان گفت استفاده از یک قالب خوب و حرفه ای برای رزومه بسیار مهم است. در رزومه خود از ایرادات تایپی و ویرایشی پرهیز کنید، مطالب را مختصر و مفید در دو نهایتا دو صفحه جا دهید و از صحت و سقم سخنان خود مطمئن باشید. امیدواریم با رعایت همه نکات فوق الذکر در دستیابی به شغل مورد نظر خود موفق باشید.

ارسال دیدگاه

هشت − چهار =